Resmî Gazete Tarihi: 27.06.2021  Resmî Gazete Sayısı: 31524

 

YÖNETMELİK

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinden:

FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ EVLİYA ÇELEBİ

ÇALIŞMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA

MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Evliya Çelebi Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Evliya Çelebi Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Evliya Çelebi Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörünü,

d) Senato: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Senatosunu,

e) Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesini,

f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Evliya Çelebi Seyahatnâmesi özelinde dil, edebiyat, coğrafya, tarih, sosyoloji, mimari, antropoloji ve benzeri farklı disiplinlerin ortak ve bağımsız olarak yeni çalışmalar ve yeni projeler üretmesini sağlamak.

b) Seyahatnâmeyi, içerdiği coğrafi bölgeler ile belirtilen farklı disiplinler üzerinden incelemek ve bu alanda yeni bilimsel çalışmalara zemin hazırlamak.

c) Merkez bünyesinde proje ve araştırmalar yürütmek, bu alanda yapılacak lisansüstü çalışmaları teşvik edip, koordine etmek.

ç) Evliya Çelebi’nin ele aldığı coğrafyaya ait seyahatnâme türündeki eserler ile Evliya Çelebi Seyahatnâmesi etrafında oluşmuş farklı disiplinlere ait ulusal ve uluslararası literatürü takip etmek, bu eserleri Üniversite bünyesine kazandırmak ve bu alanlarda araştırma ve inceleme yapacak araştırmacılara ve Merkez bünyesinde üretilecek araştırma projelerine altyapı hazırlamak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Evliya Çelebi Seyahatnâmesine dair yazılı ve görsel tüm çalışmaları takip ederek Üniversite bünyesine kazandırmak.

b) Evliya Çelebi Seyahatnâmesinin ele aldığı coğrafyaya dair farklı disiplinlere ait literatürü takip edip Üniversite bünyesine kazandırmak.

c) Online bir veri tabanı oluşturup Evliya Çelebi Seyahatnâmesi özelinde ve etrafında oluşan/oluşacak olan tüm literatürü, çalışma ve projeleri, sempozyum ve bilimsel çalışmaları ilgili araştırmacılara sunmak ve duyurmak.

ç) Evliya Çelebi Seyahatnâmesinin etkilerini yüzyıllar bağlamında farklı disiplinler üzerinde ele almak.

d) Özelde Evliya Çelebi Seyahatnâmesi olmak üzere seyahatnâme türü eserlerde ele alınan konular üzerinde ilgili kamu kurum ve kuruluşların proje çağrılarına uyumlu yeni projeler üretmek ve kabul edilen bu projeleri yürütmek.

e) Evliya Çelebi Seyahatnâmesi ve onun etrafında gelişen literatür bağlamında yeni eserlerin ortaya çıkması için çalışmalar yürütmek ve Merkez bünyesinde yeni eserler yayımlamak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür ve görevleri

MADDE 8 – (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan ve Üniversitede tam gün çalışan kadrolu öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür aynı usulle yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdür,  kendisine çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından en fazla iki kişiyi müdür yardımcısı olarak görevlendirmek üzere Rektörün onayına sunar.

(3) Müdür yardımcıları, Müdür ile iş birliği içinde Merkez çalışmalarında Müdüre yardımcı olur. Müdürün geçici olarak görevinden ayrılması halinde yerine müdür yardımcılarından birisi vekâlet eder.

(4) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Merkezin yürüteceği faaliyetler ve projeler için hazırlık yapmak, bunları Yönetim Kuruluna sunmak.

c) Yönetim Kuruluna ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek.

ç) Onaylanan faaliyet ve projeleri, yardımcıları ve Merkez personeli ile yürütmek.

d) Sosyal, kültürel ve bilimsel etkinlikler düzenlemek, her yılın sonunda Merkezin çalışmalarını, faaliyet raporunu ve sonraki yıla ait çalışma programını hazırlamak ve Yönetim Kuruluna sunmak.

Yönetim Kurulu ve görevleri

MADDE 9 – (1) Yönetim Kurulu, Müdür ve müdür yardımcıları ile Merkezin çalışma alanına giren konularda akademik çalışmaları, araştırmaları, deneyimleri bulunan Üniversitenin kadrolu öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından  görevlendirilen üyeler olacak şekilde toplam yedi üyeden oluşur.

(2) Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıl olup, süresi biten üyeler aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Süresi dolmadan ayrılan üyelerin  yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üyeler görevlendirilir.

(3) Yönetim Kurulu, Müdürün başkanlığında, her yıl en az  iki kez olağan ve gerektiğinde Müdürün çağrısı üzerine olağanüstü olarak üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Müdürün oyu yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

(4) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin faaliyet alanları ve yönetimi ile ilgili konularda karar almak.

b) Merkezin teknik ve idarî kadrolarının belirlenmesi ile ilgili hususlarda Müdürün hazırlamış olduğu önerileri inceleyerek Rektörün onayına sunmak.

c) Danışma Kurulu üyeleri için önerilerde bulunmak.

ç) Her faaliyet yılı sonunda, Danışma Kuruluna sunulacak faaliyet raporunun, üçer yıllık eylem planının ve bir sonraki yıla ait çalışma programının hazırlanıp düzenlenmesinde Müdüre yardımcı olmak, Danışma Kurulunca değerlendirilen faaliyet raporunu, üçer yıllık eylem planını ve çalışma programını uygulamaya koymak.

Danışma Kurulu ve görevleri

MADDE 10 – (1) Danışma Kurulu; Merkezin faaliyet alanlarında deneyimli, Üniversitenin ve istekleri halinde diğer üniversitelerin öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilen en fazla 10 üyeden oluşur. Danışma Kurulu, Müdürün çağrısıyla yılda en az bir kez toplanır. Toplantılarda salt çoğunluk koşulu aranır.

(2) Danışma Kurulu üyelerinin süreleri üç yıldır. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Süresi dolmadan ayrılan üyelerin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üyeler görevlendirilir.

(3) Danışma Kurulunun görevleri; Müdür tarafından hazırlanan ve Yönetim Kurulunca uygun görülen yıllık çalışma faaliyetlerini ve bir sonraki çalışma yılına ait programı değerlendirerek görüş bildirmek, yeni çalışma konularıyla ilgili önerilerde bulunmak, çalışma alanlarında gerekli görüldüğü durumlarda diğer kurum ve kuruluşlarla iş birliği ve ortak çalışmalar yapılmasını önermektir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 11 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idarî personel ihtiyacı, Müdürün önerisi üzerine 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek personel ile karşılanır.

Ekipman ve demirbaşlar

MADDE 12 – (1) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaş Merkezin demirbaşına kaydedilerek kullanımına tahsis edilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 13  – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 2547 sayılı Kanun ile ilgili diğer mevzuat hükümleri ve Senato kararları uygulanır.

Yürürlük

MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü yürütür.