Bir Bestecinin Gözüyle Evliya Çelebi

Bir Bestecinin Gözüyle Evliya Çelebi

“Bir Bestecinin Gözüyle Evliya Çelebi”  başlığıyla Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlıkol’u merkezimizde ağırladık. Doç. Dr. İlhami Danış moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Mehmet Ali Sanlıkol, Evliya Çelebi ve Seyahatname’sinden esinlenerek oluşturduğu “A Gentleman of Istanbul” albümünü anlattı.

New England Üniversitesi Konservatuar bölümünde profesörlük görevini devam ettiren Sanlıkol, konuşmasına hayatı ve müzik kariyerini anlatarak başladı.

Evde klasik müzik ile büyüdüğünü söyleyen Sanlıkol, çocukluk yıllarında Türk müziğine dair pek bilgisinin olmadığını, on altı yaşında caz müzikle tanışıp eğitim almak için Amerika’ya giderek kariyerine başladığını belirtti. Yedi sene sonra dinlediği mehter marşı sayesinde Türk müziğine ilgi duyduğunu ifade etti.

Genç Osman marşının makamı beni etkiledi.

Özellikle Hicaz Hümayun ve hücum marşlarının kendisini çok etkilediğini söyleyen Sanlıkol, “Mehter seslerinin ihtişamı beni cezbetti, o dönem Osmanlı tarihi ile alakam yoktu ama araştırmalar yaparak ve çeşitli eğitimler alarak kendimi geliştirdim” dedi. Sonrasında yaylı orkestrasından teklif aldığını ve Amerika’daki Müslümanlara yönelik yeni bir bakış açısı eklemek isteyerek işe koyulduğunu dile getirdi. Araştırmaları sonucunda Evliya Çelebi’nin çok yönlü olmasına ve maceraperest tarafına çok şaşırıp, ondan etkilenen besteci, Amerika’ya dünyanın en kozmopolitlik Müslümanını tanıtmak istediğini söyledi.

Mesele sadece müzik değildi bu kimliksel bir husustu.

Mehmet Ali Sanlıkol, Türkçeye “Bir İstanbul Çelebisi” adıyla aktarılan ve ikinci kez Grammy müzik ödüllerinde “En İyi Klasik Müzik Kaydı” dalında aday olan  “A Gentleman of Istanbul” albümünü dört bölümde inşa ettiğini, her parçanın Evliya Çelebi ve seyahatnamesinden izler taşıdığını açıkladı. Albümün her bir parçasında Evliya Çelebi’nin farklı bir yönünü tasvir eden Sanlıkol, “Clocks And Bells of Vienna” adlı birinci bölümde,  Viyana’nın çanları ve saatleri ile Evliya’nın gözlemci kimliğini yansıtmak istediğini ifade etti. Albümün “The Death of Kaya Sultan” adlı ikinci bölümünde Evliya’nın “destancı/âşık”, “The Vegetarian Dervishes” adlı üçüncü bölümünde “meddah” ve dördüncü parça olan “Alexander the Great” bölümünde “tarihçi” kimliğini ortaya çıkarmak istediğini ifade etti.

Mehmet Ali Sanlıkol, ortaya çıkan bu başarılı albümün her bölümünde farklı bir Evliya’yı tasvir etmek için, farklı solist enstrümanlar seçtiğini de dile getirdi. Söyleşi, albümün her bir bölümünden parçalar dinletildikten sonra dinleyicilerden gelen katkı ve sorularla tamamlandı.

A Gentlaman of Istanbul albümünü dinlemek için tıklayınız.

 

Haber: Zehra Işık, Tarih Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi