Computational Engineering Historical Memories: Afro-Eurasian Maps and Travel Accounts

Computational Engineering Historical Memories: Afro-Eurasian Maps and Travel Accounts

“Computational Engineering Historical Memories: Afro-Eurasian Maps and Travel Accounts” başlığıyla Assoc. Prof. Andrea Nanetti’yi merkezimizde ağırladık. Doç. Dr. Yunus Uğur moderatörlüğünde gerçekleşen seminerde Andrea Nanetti’nin kurucusu olduğu “Engineering Historical Memories” adlı site konu edildi.

Kültürel mirasın dijitale nasıl çevrilebileceği konusundaki olasılıklara büyük ilgi duyuyorum.

2022’de Görsel Beşerî Bilimler ve Multimedya Çalışmaları için Ortaçağ Akademisi Yayın Ödülü, 2021’de Breakthrough Ödülü, 2021’de UNESCO İtalyan Komisyonu tarafından aday gösterilen ve GP Ödülü bulunan Engineering Historical Memories sitesinin kuruluş aşamasını anlatan Nanetti, bu program için birçok mühendis ile birlikte çalışmalar yaptığını ve uzun yıllardır bu programı geliştirdiklerini söyledi. Programın temelinde, birincil kaynakların baskısından başlayarak, teknolojinin tarihi görsellerde ve kaynaklarda nasıl kullanılacağını anlattı. Bu gelişmiş teknolojinin sadece tek bir ülke için olmadığını ve herkese erişim sağlanması için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Nanetti, “Çok az insan, hem iyi bir bilim insanı olmayı hem de mükemmel bir yazılım mühendisi olmayı başarabilir” dedi.

Kitabî bilgi, geleneksel bilgi ve hesaplama yaklaşımlarını aynı sayfada buluşturmak için bir çaba içindeyiz.

Singapur Nanyang Technological Üniversitesi, Beşerî Bilimler Fakültesinde akademisyenlik görevini devam ettiren Andrea Nanetti, konuşmasının son bölümünde dinleyicilere, oluşturdukları sitenin nasıl kullanılabileceğini aktardı. PowerPoint ve Wikipedia ile ortak çalışılan bu sitenin, yalnızca yazılı değil görsel kaynaklar için de kullanılabileceğini söyledi. Sitenin kullanımı için bir kılavuz videosu olduğunu ve herhangi bir dil ile arama motoruna istenilen konunun yazılması sonucunda erişim sağlanacağını anlatan Nanetti, aynı zamanda Angeles Kütüphanesindeki haritalara ulaşım sağlandığı ve inceleyebilmek için infografikler kullanarak teknolojiyi katmanladıklarını söyledi. Haritaları, uydu görünümü ve 3B görünümü kullanarak farklı şekillerde inceleyebileceğimizi de ekledi. Başta belki karıştırarak öğrenmeye çalışsak dahi, Andrea Nanetti, sitenin birçok akademisyene ve araştırmacıya çok yardımcı olacağını ve yapay zeka sayesinde birçok veriye rahat ve çabuk bir şekilde de ulaşılabileceğini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

Seminer, dinleyicilerden gelen çeşitli katkı ve sorular ile tamamlandı.

Engineering Historical Memories sitesini incelemek için tıklayınız.

 

Haber: Zehra Işık, Tarih Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi.