DUAM ve Evliya Çelebi Araştırmaları Merkezi iş birliği ile gerçekleştirilecek olan Dijital ve Mekânsal Beşeri Bilimler atölyesinde Türkiye ve Osmanlı araştırmalarında yeni bir yöntem olarak karşımıza çıkan dijital çalışmalar incelenecektir.
Son yıllarda yeni bir akademik alan olarak ortaya çıkan Dijital ve Beşeri Bilimler ve daha özelde dijital tarih masabaşı bireysel araştırmaların ötesinde, disiplinler arası takım çalışmasıyla uyumlu bir akademik ortam yaratmaktadır. Arşiv belgelerinin, metinlerin veya görsel-işitsel materyallerin anlaşılırlığını, sürdürülebilirliğini ve erişilebilirliğini sağlayan dijital araçlar, tarihsel araştırmalarda sorularının ortaya çıkarılmasına olanak sağlamaktadır. Dijital Beşeri Bilimler’in bir alt kategorisi olarak Mekânsal Beşeri Bilimler ise mekânın insan davranışı ve sosyal, tarihsel, ekonomik, politik ve kültürel gelişim ile ilişkisi hakkında yeni soruları keşfetmek için yeni teknolojilere odaklanır. Bu atölye çalışmasında Dijital Beşeri Bilimler ve Mekânsal Beşeri Bilimler için yol haritası çizilecek, beşeri bilimler araştırmalarında yeni metodolojiler tartışılacaktır.
Atölyemiz tüm Üniversitemiz akademisyenleri ve öğrencilerinin başvurularına açıktır.
Atölye eğitmeni Fatma Aladağ
Lisans derecesini İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih Bölümü'nde, yüksek lisans derecesini ise aynı üniversitesinin Tarih programında "Cities and Administrative Divisions of the Ottoman Empire in the Early 16th Century: A Case Study for the Application of Digital History to Ottoman Studies” başlıklı tezi ile aldı. Freie Universität Berlin ve Oxford Üniversitesi'nde staj ve asistanlık yaptı. Birçok dijital beşeri bilimler ve kültürel miras projelerinde dijital haritalama, dijitalleşme, web ve veritabanı tasarımı kapsamında araştırma asistanı ve koordinatör olarak görev aldı. Osmanlıca arşivler odağında TRANSKRIBUS yapay zekâ altyapısı ile otomatik metin tanımlama ve TEI ile Osmanlıca metin kodlama üzerine çalışmalar yürütmektedir. Başlıca çalışma alanları dijital beşeri bilimler, dijital tarih ve Osmanlı şehir tarihini kapsar. Leipzig Üniversitesi'nde sürdürdüğü doktora çalışması, dijital şehir tarihi kapsamında 19.yüzyıl İstanbulu'nun mekânsal analizine odaklanmaktadır. Digital Ottoman Studies Platformu'nun kurucusudur ve koordinatörlüğünü yürütmektedir. Aynı zamanda İslam Araştırmaları Merkezi’nin (İSAM) Dijitalleşme Projesi’nin yürütücülüğünü yapmaktadır.
Atölye tarihleri:
26 Kasım 2022, Cumartesi 10:00-13:00
3 Aralık, 2022, Cumartesi 10:00-13:00
15 Kasım Salı Son Başvuru